Loading...

Friday, January 14, 2022

​Konjufca në Parlamentin Evropian: Bllokimi i vizave është i paarsyeshëm

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Glauk Konjufca, deklaroi se bllokimi i procesit të liberalizimit të vizave nga disa shtete anëtare të Bashkimit Evropian është i paarsyeshëm dhe si të tillë zvogëlon frymën e vlerave evropiane në vendin tonë.

Ai këto komente i bëri sot në Samitin e Dytë të Parlamentit Evropian me kryetarët e Parlamenteve të Ballkanit Perëndimor, në të cilin u diskutua për rolin themelor të parlamenteve në procesin e zgjerimit të BE-së në epokën pas COVID-it dhe forcimin e mëtejshëm të bashkëpunimit parlamentar.

Konjufca tha se vonesat e BE-së për heqjen e vizave për qytetarët e Kosovës nuk duhet të shërbejnë si justifikim për moskryerjen e detyrave shtëpiake.

“Reformat në drejtësi, ekonomi, administratë e arsim janë të pazëvendësueshme. Forcimi i demokracisë dhe sundimi i ligjit, lufta e vendosur kundër korrupsionit dhe fuqizimi i transparencës, si dhe mbrojtja e pa kompromis e të drejtave të njeriut dhe pakicave janë ‘sine qua non’ i shoqërive të lira e të hapura”, tha Konjufca.

Ndër tjera Konjufca foli për sfidat që i sollën botës COVID-19 dhe dëmet që kjo pandemi u shkaktoi shteteve në njerëz dhe ekonomi. Ai tha se Qeveria e Kosovës ka paraqitur një plan ambicioz të vaksinimit masiv të popullatës që do t’i përfshinte 60% të atyre që kanë nevojë për vaksinim deri në fund të këtij viti.

Ai shtoi se pavarësisht vështirësive të mëdha që i solli pandemia, kurrë nuk duhet të lihet në harresë projekti më i rëndësishëm – kompletimi i BE-së.Konjufca tha se paqja dhe stabiliteti në Ballkanin Perëndimor janë të lidhura në mënyrë qenësore me qasjen e BE-së ndaj këtij rajoni të ndërlikuar e sensitiv.

“Në të njëjtën masë që për ne është domosdoshmëri bashkimi në familjen evropiane, po sipas të njëjtës nevojë BE-ja e ka të domosdoshme përfshirjen e Ballkanit Perëndimor në gjirin e vet. Mësimet e duhura i kemi të gatshme në histori”, tha Konjufca.

Ai tha se në fillim të viteve ’90-të në Evropë ka pasur edhe forca politike shkurt-pamëse, të cilat krizën e shpërbërjes së Jugosllavisë e shihnin si një zjarr të jashtëm, ndaj të cilit kërkohej mbajtja e një distance të sigurt.

“’Pse t’i djegim duart pa nevojë në një mori luftërash që nuk janë tonat’– thoshte motoja e tyre. Por pikërisht kjo qasje rrezikoi që zjarri të përhapej përtej Ballkanit. Ishte pikërisht ndërhyrja ndërkombëtare politiko-ushtarake në Ballkan më 1995 e 1999 ajo që i dha shans paqes dhe e stabilizoi rajonin tonë”, tha Konjufca.

“Qe 22 vjet”, shtoi ai, “nuk ka më luftëra, ndërsa ato pak çështje të hapura që kanë mbetur po zgjidhen me bisedime”. Por, siç tha Konjufca, optimizmi dhe entuziazmi i popujve të Ballkanit Perëndimor për BE-në nuk është një adhurim i pakondicionuar./Gazeta Sinjali/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *