Loading...

Sunday, December 05, 2021

Albin Kurti me nje deklarate te ”fuqishme” per Ballkanin Perendimor ne Forumin e Prespes!! Ka disa fjale edhe per Brnabiq..

Krye ministri Albin Kurti ka deklaruar se Ballkani Perëndimor ka nevojë për demokratizim, sundim të ligjit dhe për ballafaqim me të kaluarën. Sipas tij, frus.trimi që ekziston në Shqipëri dhe Maqedoni e Veriut nuk do të duhej të instrumentalizohet nga Serbia. Sa i përket dialogut, pas Forumit të Prespës, ka deklaruar se sa më parë Serbia duhet të njohë Kosovën. Më tej, ai ka theksuar se nuk duhet që iniciativa e Novi-Sadit t’i shtohet procesit të Ber.linit.

Pas takimit mes kryeministrave, Albin Kurti ka dek.laruar para mediave se Serbia ka nevojë të ballafaqohet me të kaluarën, meqë e njëjta ka shka.ktuar katër lu.ftëra.

“Demokratizimi është i nevojshëm kundër auto.kratëve, sundimi i ligjit është i rëndësishëm kundër k.rimin.elëve, ndërkaq ballafaqimi me të kaluarën është i rëndësishëm kundër kri mine lëve të luf
tës dhe gjithashtu për paqen edhe pajtimin në Ball.kanin perëndimor. Në veçanti është Serbia që ka nevojë të ballafaqohet me të kaluarën, për shkaqe të njo.hura. Sepse katër luftërat në Jugosllavi i ka shkaktuar ajo, fatkeqësisht sot e asaj dite nuk ka një balla.faqim me atë çfarë ka ndodhur në Kroaci, Bosnjë-Hercegovinë, Kosovë, e besa edhe në Slloveni. E që e ka pa.sur urdhër-dhënien nga Beogradi”, ka deklaruar ai.

Më tej, ka shtuar se bashkë me Tiranën dhe Shkupin zyr.tar duhet që sa më parë të mbahen mbledhje të përbashkëta, meqë ka shumë për të diskutuar dhe bashkë.punuar. Mirëpo, sipas tij frustrimi që ekziston në Shqipëri dhe Maqedoni të Veriut nuk duhet të in.strumentalizohet nga Serbia.

“Ne kuptohemi shumë mirë me njëri-tjetrin. Nuk është që edhe i kemi di.tur më herët qëndrimet e njëri-tjetrit. Mirëpo, ne vazhdojmë me dialogun gjithandej në Ballkanin Perëndimor. Dhe miku im, kryeministri Edi Rama e kupton qëndrimin tim, por mua mu duk e udhës që të bëjë edhe një herë thi.rrje që ata që janë të pakënaqur me Bashkimin Evropian nuk po them pa të drejtë, nuk do të duhej që këtë pakënaqësi t’ua instrumentalizojë një shtet i cili nuk e do NATO-n dhe e preferon fede.ratën ruse. Andaj, pakënaqësia e kryeministrave Rama, Zaev, frustrimi që ekzi.ston në Shqipëri dhe Maqedoni e Veriut nuk do të duhej të instrumentalizohet nga Serbia, përkatësisht nga Beogradi zyrtar, apo nga dikush tjetër. Mund të kesh të drejtë të jesh i pakënaqur, por kjo nuk të jep të dre.jtë që të përfundosh i instrumentalizuar nga ata të cilët e duan hegjomoninë në Ballkan dhe kurr.sesi NATO-n, e unë besoj as BE-në”, ka theksuar Kurti.

Shefi i ekzekutivit ka deklaruar se njohja e ndër.sjellë mes Kosovës dhe Serbisë nuk ka alternativë.

“Sa më parë që të ndodhë kjo, aq më mirë do të je.të edhe për Kosovën, por edhe për Serbinë dhe për gjithë rajonin. Porsa Serbia do ta njoh Kosovën edhe Kosova do të mund ta njihte Serbinë. Dhe besoj që aspak nuk do të vononte as Bosnja e Hercegovina. Dhe në këtë më.nyrë edhe Bashkimi Evropian do ta kishte shumë më të madhe dëshirën që sa më shpejt gja.shtë vendet e Ballkanit Perëndimor t’i përfshinte në gjirin e vet”, ka shtuar Kurti.

Ai është pyetur edhe për takimin për.mbyllës të Berlinit, ku ka potencuar se iniciativa e Novi-Sadit nuk mund t’i shtohet këtij pro.cesi.

“Me datën 5 korrik, pra të hënën, do të mba.het një takim përmbyllës i Berlinit nën udhëheqjen e kancelares gjermane, Angela Merkel dhe më pas duket që procesi i Ber.linit do të jetë i udhëhequr nga presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen. Në këtë takim për.mbyllës të Berlinit, janë paraparë katër marrëveshje të cilat po negociohen edhe këto ditë. Andaj, unë do të isha rezervuar për rezultatin përfundimtar. Mendoj që nga Samiti i Sofias është definuar çësh.tja e tregut të përbashkët të Ballkanit Perëndimor dhe ajo quhet tregu i përbashkët rajonal dhe nuk men.doj që minishengeni, apo iniciativa e Novi-Sadit mund t’i bëjë paritet ta kom.plementojë apo t’i shtohet procesit të Berlinit”, shtoi ai.

Ai ka komentuar edhe deklaratën e krye ministres, Ana Bërnabiq, e cila tha se Kurti është gjeneratë e re e poli.tikanëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *