Loading...

Tuesday, December 07, 2021

Avokati i Veselit e quan “politike” dhe “një etnike” Specialen: Po përfitojnë kriminelët serbë

Avokati i Kadri Veselit në Gjykatën Speciale, Ben Emmerson, së bashku me bashkëpunëtorin e tij në çështje, Nicholas Kaufman kanë dorëzuar një shkresë tek gjyqtari i Procedurës Paraprake ku kritikojë ashpër punën e zyrës së Prokurorit të Specializuar si dhe formën e ndjekjes penale ndaj ish-luftëtarëve të UÇK-së.

Emmerson në shkresën e tij vë në pah faktin se Specialja është duke u marrë vetëm me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës si njëra ndër protagonistet e luftës së fundit në Kosovë.

Prandaj, sipas Emmerson, mund të arrihet në konkludimin se Gjykata ka një juridiksion mono-etnik, dhe nëse jo të tillë, ajo bazohet krejtësisht në përkatësinë politike.

“Do të rikujtohet se juridiksioni i DSK-së përcaktohet duke iu referuar krimeve të pretenduara të kryera ekskluzivisht nga UÇK dhe, si i tillë, DSK u krijua për t’u marrë me vetëm një nga protagonistët e konfliktit 1998/1999 në Ballkan. Është, prandaj, një fakt i pashmangshëm që juridiksioni i DSK nëse nuk është mono-etnik bazohet në përkatësinë politike. Kur parimi jo-retroaktivitet vendoset në avantazh të njërit prej protagonistëve të konfliktit por jo për tjetrin, shkelja diskriminuese e interesave të mbrojtura, ndër të tjera, nga neni 14 i KEDNJ-së nuk mund të injorohet”, thuhet në shkresën e mbrojtjes së Veselit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *