Loading...

Saturday, January 15, 2022

Media zvicrane flet për takimin në Bruksel, “godet” Vuçiqin, ka disa fjalë edhe për Kurtin

Serbia jeton në ëndrren që mund ta ketë Kosovën prapë
Kreu i ri i qeverisë së Kosovës, Albin Kurti, u takua me Presidentin e Serbisë Aleksandër Vuçiq për herë të parë gjatë ditës së djeshme në Bruksel. Ishte një përpjekje tjetër për të rifilluar bisedimet që synojnë afrimin e të dy vendeve.Pavarësinë e Kosovës Serbia ende nuk dëshiron të njohë pavarësisht të gjitha përpjekjeve për t’i afruar të dy vendet e Ballkanit ndërluftuese kanë dështuar. Negociatat po zhvillohen në intervale të rregullta, por nuk ka pasur rezultate që ia vlen të përmenden për vite me radhë.

Marrëveshja finale është shumë larg
Dhe kësaj here, analistët nuk supozojnë se do të bëhet përparim thelbësor.
“Kurti dëshiron të përfundojë një marrëveshje me Serbinë vetëm nëse Serbia e njeh qartë pavarësinë e Kosovës – që përjashton zgjidhjen që më parë konsiderohej të ishte më e realizueshmja,” thotë eksperti i Ballkanit i SRF Christoph Wüthrich.

Në këtë skenar, Serbia nuk do ta kishte njohur qartë Kosovën si të pavarur. Por të dy shtetet do të kishin normalizuar marrëdhëniet e tyre plotësisht, siç ishte rasti deri në ndryshimin midis dy shteteve gjermane FRG dhe RDGJ. “Në këtë mënyrë Kosova gjithashtu mund të bashkohet me KB,” thotë Wüthrich, shkruan “Switzerland.in-24”, përcjell “Bota sot”.

Praktikisht e pamundur është që Serbia një ditë të njohë plotësisht Kosovën.
“Një mrekulli do të duhej të ndodhte,” tha eksperti i Ballkanit.
Për serbët, Kosova është ende pronë e saj dhe për një politikan serb do të rrezikonte jashtëzakonisht shumë nëse do të njihte pavarësinë e Kosovës, thotë eksperti i Ballkanit.

Vuçiç përfiton nga ky konflikt
Është e vërtetë që Vuçiq gjithmonë është paraqitur në Bruksel si njeriu që po punon seriozisht për të përfunduar një marrëveshje me Kosovën, tha Ëüthrich. Por tani ka dyshime se ai me të vërtetë dëshiron një zgjidhje për konfliktin. Gjithashtu nuk është më e qartë se ai dëshiron ta çojë Serbinë në BE.

“Nëse ai vërtet do ta donte atë, Vuçiç do të duhej të çmontonte përsëri aparatin e tij autoritar dhe të korruptuar të pushtetit”, thotë eksperti.Gjithashtu nëse ai do të nënshkruante një zgjidhje me Kosovën, BE nuk do të kishte më nevojë për të dhe do ta linte atë. Vuçiç po përfiton personalisht nga konflikti i ngrirë me Kosovën.Kurti flet bindshëm dhe qartë
Nga ana tjetër, Wüthrich është i bindur se shteti i ri i Kosovës do të përfitonte nga një marrëveshje me Serbinë: “Paqëndrueshmëria politike pengon tregtinë dhe kështu kontribuon në varfërinë dhe papunësinë.”

Por askush në Prishtinë nuk ka qenë i interesuar as për një zgjidhje serioze të konfliktit, ai thotë se ish-krerët e Kosovës kanë mbajtur këtë konflikt pasi që iu ka shërbyer për të qëndruar në pushtet, shkruan “Switzerland.in-24”, përcjell “Bota sot”.”Ata gjithashtu e mbajtën konfliktin të ngrohtë dhe prishën zgjidhje praktike – sepse shërbeu për t’i mbajtur ata në pushtet.”Por gjithçka ndryshoi me Kryeministrin e ri Kurtin pasi ai nuk pretendon të jetë si të tjerët”, thotë Wüthrich.Ai nuk luan më ping-pong me palën tjetër në mënyrë që të pengojë gjithçka gjithnjë./BS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *